Tidigare retreatdeltagares upplevelser

Terese som var utbränd när hon kom på retreaten berättar:
- Jag var sjukskriven för utmattningsdepression när jag var på retreatet i augusti 2015.  Jag gick under denna tiden på samtalsterapi och åt medicin. Min största rädsla var att jag inte skulle orka då min energinivå var så låg. Detta var inget problem alls! Takten på kursen och upplägget gick i lagom takt och min energi fylldes istället på så jag orkade hur bra som helst! Efteråt hade jag mera energi än innan jag åkte. Jag fick flera aha upplevelser under retreaten, sånt som jag aldrig tänkt på fast jag gått i samtalsterapi varje vecka i 8 månader. Ewa fick mej att se saker på ett nytt sätt och fick mej att verkligen inse vem som är viktigast i mitt liv, jag själv!

På första dagen tog hon ett exempel om att när man flyger säger de i säkerhetsinstruktionerna att man sätter syrgasmasken på sej själv först innan man hjälper andra. Min tanke var "jo, knappast, det gör man ju inte, självklart hjälper man grannen först". På söndagen när vi avslutade helgen hade detta blivit en självklarhet, "Jo, man sätter på sej syrgasmasken först!" Bara en sådan enkel sak blev en stor aha upplevelse plus mycket mer. Sen hittade jag ett väldigt lugn i meditationerna som jag fortsatt med hemma.

Ewa är en helt underbar kursledare med mycket livserfarenhet och hon är helt underbar att lyssna på! Jag rekommenderar varmt Ewas retreat och om är man sjukskriven är det absolut inga problem att orka med. Hela upplägget var helt underbart.

Retreaten blev startskottet för en stor förändring i mitt liv och jag är väldigt tacksam att jag tog chansen och åkte! Sen var också ett stort plus alla andra kursdeltagare, det kändes som att vi alla hade mycket gemensamt, det blev många väldigt djupa och personliga samtal. Tusen tack för min nystart!

/Terese Hoxell från Finland som idag själv studerar för att bli coach.

Linda, Socionom:
- Jag anmälde mig till Ewas retreat för att testa något nytt. Jag kände att jag, i långa perioder, under hela mitt vuxna liv trampat vatten för att hålla näsan ovan vattenytan och hitta en mening med att stiga upp ur sängen och ta mig an dagen. Jag har under åren bland annat provat kbt och psykoterapi utan att ha kommit vidare. Jag har en socionomutbildning i grunden och har de senaste åren arbetat med att motivera och hjälpa andra människor till förändring. På det viset har jag inte behövt gå in i mig själv för att ta reda på vem Jag är, Vad Jag vill, Varför Jag tänker och agerar som Jag gör och varför Jag mår som Jag gör. Det var precis dom sakerna jag under denna helg fick lägga mitt fulla fokus.
 
Utan någon kontakt med "utsidan" tvingades jag att titta inåt, vilket för mig var extremt nyttigt och välgörande. Under retreaten fick jag även för första gången prova på meditation, något som jag fortsatt med efter denna helg och planerar att fortsätta förgylla mina dagar med meditation även framöver. Jag upplever det nu som en viktig del i min vardag och det tar nästan ingen tid alls. Jag tror att alla kan hitta några minuter varje dag och ägna dessa helt åt sig själv.

Under retreaten fick jag flera "aha-upplevelser", saker jag kanske hört eller tänkt tidigare men inte riktigt förstått. Det var som om någonting föll på plats. Slutligen vill jag säga såhär; Att åka iväg på detta är det bästa jag har gjort. På något underligt vis började jag lära jag känna mig själv under dessa dagar. Jag lämnade på söndagen med en känsla av genuin glädje och hopp och det var länge sedan dessa känslor infann sig sist. Stort tack till dom andra deltagarna som var modiga, öppna och bekräftande. Stort tack till Ewa som guidade oss och delade sin resa och inte minst ett stort tack till mig själv som åkte iväg på detta trots att det kändes nervöst och lite skrämmande.
/ Linda Bergström, Falun
, Socionom

Såhär sa Susanne
Tack för den underbara helgen i Örserum! Den har satt djupa och positiva spår i mig! Den ha fått mig att tänka och känna efter hur jag känner, vad jag jag vill, vad som faktiskt är bra för mig, att jag nog inte är så tokig i alla fall...Mycket tankar är det.

Dagarna i Örserum var fantastiska på många sätt. Att känna det lugn och den trygghet jag kände där var för mig något nytt. Jag kände direkt att här behöver jag inte prestera. Bara vara jag och att det duger och är good enougt ( tror det stavas så). Jag överraskade mig själv första dagen att räkna upp allas namn. Hade det varit i ngt annat forum hade jag först rabblat alla namnen för mig själv för att kolla om jag verkligen kom ihåg men märkligt nog så bara" hoppade jag". Tog chansen och det är inte jag vanligt vis.
Samvaron med de andra var fantastisk. Vänligt, öppet och hur tillåtande som helst. Där spelade du förstås en stor roll som fick oss alla att känna trygghet i gruppen. Du är fantastisk! Stor eloge!

Vad som hände inom mig under de dagarna? Jaa, jag kände en lycka som jag inte känt tidigare. Att känna att jag duger som jag är, vilket jag gjorde där, är inte jag van vid. Jag vågade ta för mig.

De arbetsuppgifter vi gjorde öppnade upp för mig och jag såg mer klart hur saker och ting ligger till. Nytt för mig dessa dagar var meditationen. Vilka upplevelser. Så fantastiskt. Jag ville inte det skulle ta slut när vi hade dessa stunder. Tårar rann, inte av sorg utan det var som om kroppen bara släppte på ngt. Sen var jag glad igen. När vi sjöng var det en lyckokänsla som nästan sprängde i bröstet på mig

 Vet du att jag känner mig som en snällare människa efter den här retreaten..... Kan det bero på att jag nog tycker lite bättre om mig själv? Men som sagt, jag behöver jobba på det här. Jag vill komma så långt att bekräftelse utifrån inte styr mitt liv utan att jag kan leva mer avslappnat och känna mig lugn, lycklig och tillfreds med det.
Stor stort tack för din ledning och ditt kunnande! Högsta betyg!!!
Ser fram mot att ses igen.

Det var den bästa resa jag har gjort i hela mitt liv , nu när jag skriver och berättar vad jag vill ha i mitt liv så får jag det. Har träffat helt andra män det är så fantastiskt att dem bara dyker upp, alt som jag säger varje dag kommer till mig! Jag är lite omtumlad har aldrig upplevt något liknande i hela mitt liv. Så jag bara tackar och tar i mot,  känns som jag  har satt ett bättre värde på mig själv idag och kan säga till mig själv att jag är fin och duger som jag är och  värd det bästa som alla andra är ..Så jag tackar dig för att jag fick möta dig och att du ger mig styrkan att sätta det värdet på mig själv ! Varma kramar /
Kristina
 

VAD HÄNDE SEN?
Ett år efter retreaten skickade jag en fråga till några deltagare om retreaten hade haft någon långsiktig effekt. Såhär svarade några:

Det var underbara dagar vi hade för ett år sen. Dessa dagar blev startskottet för förändring för min del. När jag kom hem så anmälde jag mej till en nlp practitioner kurs som jag avslutade i våras. I början av detta år började jag en livscoach kurs med Kjell Haglund. Den har gett mej otroligt mycket och jag vet att nu är jag på rätt spår. Planen är att börja jobba som livcoach i framtiden. Jag har massor med idéer och jag tror på mej själv och vet att allt kommer att ordna sej på bästa sätt. Enda sen jag var 18 år har jag velat ha eget företag. Nu vågar jag äntligen!

Jag har tagit tag i många rädslor och livslögner under året som gått. Mitt dåliga samvete är nästan helt borta, och jag mej inte lika mycket om vad andra människor tycker längre, jag kan och vågar för första gången i mitt liv sätta mej själv först och göra det som jag mår bra av. Det är otroligt lätt att falla tillbaka i gamla spår så det gäller hela tiden att vara medveten om vad jag vill och vart jag vill. Året har kantats av både bakslag och förändring, sakta men säkert går det framåt. Har man i hela livet tänkt och levt efter ett visst mönster kommer en förändring inte över en natt. Mitt tålamod har växt otroligt mycket det senaste året och jag är en mycket mer harmonisk och lugn. Jag mår bra! Det bästa är ändå att när jag förändras så ändras min familj. Deras förändring är mera omedveten men den kommer väl lite automatiskt när "ledaren" ändras ;) Familjen är mycket mera harmonisk och atmosfären hemma är lugnare. Vi pratar mer och umgås mer.

Tack till Ewa och alla ni underbara människor som var det riktiga startskottet på min resa, utan er hade jag inte varit där jag är idag.
Må gott och all lycka till er!
Terese

Hej
Det var verkligen en härlig retreat i Örserum förra sommaren. Dagar som var som balsam för själen men som också öppnade upp för nya tankar.
 
För mig ledde det till att jag började i terapi i höstas för att gå djupare i min personliga utveckling och gräva i de gamla mönster och strategier som omedvetet styrt mig. Jag är nu mer förankrad i mig själv och kan stå upp för mina känslor och behov på ett bättre sätt. Det spelar inte längre så stor roll vad andra tycker för jag kan inte vara annat än sann mot mig själv. Jag har också blivit rakare och ärligare i min kommunikation och det är ett stort steg för mig som alltid varit så konflikträdd och rädd för att såra eller göra andra besvikna. Förra veckan gjorde jag slag i saken och tog tag i kommunikationen med en nära familjemedlem. Det var verkligen jätteläskigt men allt föll väl ut som tur var.
 
Under retreaten väcktes också mina tankar på att gå en skrivarkurs och i somras var det dags. Det var verkligen en utmaning ska jag säga och jag fick kämpa med min prestationsångest hela tiden och att sätta mina egna önskemål och behov i fokus. Jag vet ännu inte vad jag ska göra av mina erfarenheter från kursen men det gör ingenting. Jag är ändå stolt över mig själv att jag vågade genomföra den.
 
De största förändringarna för mig det senaste året har varit på det inre planet. Summa summarum så har det senaste året inneburit både framsteg och bakslag men i slutänden känner jag mig starkare, modigare och mer öppen för möjligheter
 
Hoppas ni alla har en skön sommar!
Kram Lena

 Brittis, Stockholm:
- Hela helgen var helt underbar. Det har nu gått några dagar och jag känner en stor förändring inom mej! Jag fick en riktig ögonöppnare i meditationerna. Har aldrig mediterat förr, har läst att det är bra osv men aldrig fått tummen ur och tagit mej tid. Jag kände väldigt starkt under de vägledda meditationerna. Tusen tack för helgen som var! ewa är en otroligt inspirerande person med en underbar resa i  bagaget.

Tack för den mest fantastiska helgen i mitt liv! Just nu sitter jag på en vacker ö med min mamma och pojkvän. Livet känns fantastiskt!

Det har verkligen hänt så otroligt mycket i mig de här sista dagarna och det är jag så tacksam för! Jag känner fortfarande det här lugnet i magen som jag hittade i örserum, och jag njuter verkligen av den känslan! Tack för det!
Anna, 24 år.
 

Charlie
-Jag upplever ett öppnare och mer tillåtande sinne. Starkast var insikten om mina och andras livslögner. Meditationen blev mer spännande än jag vågat tänka mig med möte med gestalter som jag inte släppt fram tidigare. Jag uppskattade den roll jag uppfattade att Ewa tog och hennes ärlighet med att hon är en doer och att det funkar i sammanhanget, det passar mig. Sedan var hon en jä--l på att sjunga! Det berörde. 

Såhär sa Magnus:
Vad du tyckte om retreaten
Jag tyckte att den var mycket givande från början till slut. Jag vet inte om jag egentligen hade så många förväntningar utan jag var ganska öppen för helgen men samtidigt efteråt så känner jag att JA, den infriade mina förväntningar. Det var en bra kombination med diskussioner som blandades med meditationsövningar och chi-andning. En del av det som vi pratade om hade jag redan hört eller läst förut men det var bara bra med repetition. Tempot på kursen var bra, man behövde inte känna stress i de olika övningarna. Miljön var fantastisk och jag kunde inte annat än att känna lugn och harmoni. Jag som gillar vatten njöt av närheten till sjön. Ewa var en bra kursledare som ingav förtroende och hon bjöd på sig själv och sina erfarenheter vilket gjorde att man kände igen sig. Hon fick oss alla att känna sig trygga i att vara oss själva och visade också på möjligheter att utmana oss själva. Alla deltagare var fantastiska människor som verkligen öppnade upp och bjöd på sig själva.

 

Anette:
- Det var min första retreat och jag visste inte vad jag skulle förvänta mig riktigt. Ewa uppfyllde verkligen mina förväntningar! Engagerad och hjärtlig men med en viss distans som gör det proffsigt. Det var dessutom en grupp mycket härliga människor som var modiga och positiva till att dela med sig och hänga med på det som hände vilket såklart gav ett stort mervärde. 

Maries upplevelse

Hej Ewa!
Tack för allt du tillförde på retreaten och allt vidare nu. Tänk, redan har det gått 2 veckor sen denna underbara retreat som tillförde nya insikter, styrka och inspiration. Var en fantastisk upplevelse för mig med många fina möten och få ta del av andras livshistoria och svårigheter. En mycket speciell stämning och ärlighet, så magiskt.. Du Ewa är en otrolig inspiration när du delade med dig så uppriktigt om dina egna erfarenheter i livet och hur du kommit vidare, och även dina stora kunskaper om att utvecklas och förändra..
 
Fick med mig en väldig styrka från retreaten att inte vackla utan stå kvar vid mitt beslut. Jag är så glad för att jag blivit mer handlingskraftig. Har också blivit mer reflekterande om vad jag vill egentligen. Saknar verkligen er alla och är så tacksam för att jag var med på retreaten.
Stor kram / Marie.

Hej Ewa!
 
Retreaten var definitivt starten på en förändring. Jag känner mig tryggare, klokare (!) och säkrare som ledare/chef och person. Jag känner också att det är både enklare och mer självklart att släppa på prestigen och lyssna på andra.
 
Tankarna på att tidigarelägga min pensionering har dykt upp för att få tid mer åt mig själv och dem som står mig nära. Snart 40 år inom servicenäringen gör att man gett ganska mycket av sig själv, det ingår i den produkt jag jobbar med.
 
Även om jag ännu inte mediterar i den omfattningen som den som  metodiskt mediterar tar jag många tillfällen till att låta andningen ta över stunden. Det är i t ex stretchningen efter mitt dagliga morgon-löppass. På något sätt blir det en turbokänsla i välbefinnandet. Att sitta och vänta har fått ett innehåll.
 
De qigongliknande rörelserna på morgonen har jag haft stor glädje av som en typ morgongymnastik där jag låter djupandningsrytmen styra rörelserna. Det blir ca 100 rörelser i en följd. Man hamnar i en bubbla. Dessutom reagerar kroppen som om man styrketränat på gym utan tyngder.
 
En av mina märkligare upplevelser hade jag igår. En äldre sympatisk gäst med fascinerande bakgrund ville egentligen framföra ett klagomål som vi löste lätt. Vi fortsatte att samtala, eller rättare sagt mannen pratade på, vilket blev allt intressantare. Efter en timme kom vi överens om att jag har ett jobb att sköta. Efter 20 minuter var han tillbaka med bok i handen och stängde min alltid öppna kontorsdörr. Mannen har ägnat mycket tid åt filosofi förutom ett framgångsrikt liv inom näringslivet. Nu kände han att vi låg på samma våglängd
och ville läsa upp Tomas Transtömers första dikt. Mitt kontor blev ett filosofiskt rum under två timmar. Jag var och är otroligt tacksam för stunden. Det hade jag inte varit för ett år sedan vid denna tid, det är nu verksamheten peakar.
 
Ha en fortsatt bra sommar!
Charlie